MENU
Gjentagelsens frihet, litteratur henvisning:
Download Striper Disen Berg 2018.pdf (1,51 MB)
Keith Critslow: “The hidden geometry of flowers”
Philip Ball: “The Selfmade tapestry. Pattern formation in nature.”
- Gombrich: “The Sense of Order. A study in the psychology of decorative art.”
James Trilling : “Ornament – a modern perspective.”
Om Yanagi Soetsu og 4af hans essays genfortalt ag oversat av Sys Thomsen.«Forunderlige skjønhed – vandring i japansk hverdagskunst»
Earth and venus orbits inspired pattern (Lenker til en ekstern side.)
Workshop
“Gjentagelsens Frihet” Karen Disen
Utprøving av hvordan tilkjennegi en form.
Dette påbegynte jeg i 1988 for å illustrere hva som skal til av opptegning for å karakteriserer en form. Kravet var at en lett skulle kjenne igjen formen ved ulike framstillinger. Dette eksempelet er basert på trekanten;
Jeg fant disse mulige måtene å framstille en trekant, – hvert prinsipp har en egenart.
Siden har jeg tilført kjeglen, omdreiingslegemet.
Disse tegningene har gitt opphav til mange visuelle samtaler og aktiviserer forestillingsevne og kan brukes til å diskutere hvordan vi kan bruke illusjoner på mange måter.
Når en har kartet kan en begynne å leke/lage uendelig kombinasjons muligheter. Additive, subtraktive og variasjoner i det det er opp til hver og ens individuelle valg av hvor mye og hvordan en utformer neste generasjon, og fra hvor mange grunnprinsipper en henter noe fra:
Det oppstår fort mange nye hybrider som igjen kan brukes som bygge elementer; videre multiplisere, – elementer i senter, linje- og flatekomposisjoner med og uten bindinger og der ulik grad av orden og gjentagelse og overlappinger varierer.
Måten å gjøre det på……
Siden har jeg laget disse bordene av trekanter. For i tillegg til kartet og variasjonsmuligheter i selve figuren (trekanten) samt grupperinger, – er menneskelige faktorer i form av motorikk og temperament av avgjørende karakter i en visuell framstilling. Det å tegne trekanter etter hverandre har jeg gjort for å visualisere motorikk og temperament.
Vårt språk behandler dette som en ting for det er jo bare trekanter etter hverandre, – beskrivelsen er korrekt og effektiv. Det er likevel interessant å fortsette fordi det rytmiske forløpet har tydelige variasjoner:
Det at måten vi gjør ting på virkelig presenterer uttrykket er vesentlig å huske. Det behøver ikke være noe galt med ideene, men man må kanskje bare justere måten å visualisere det på. Parallelt til det at hver og en av oss har en stemme, har et fingeravtrykk, har en måte gå på, har vi en måte å tegne på. Derfor er motorikk/temperament samt valg av teknikk, materialer avgjørende faktorer i all artikulasjon.
Det visuelle språket kan skape likheter der utøveren ønsker og likeledes forskjeller der det er ønskelig. I likheter finner man trygghet, noe en kjenner igjen, – i forskjellene finer man det ukjentesom kan vise vei videre og skape dynamikk. Da kan en som utøver skape spenning og/eller balanse, velge virkemidler og finne fram til et personlig uttrykk i det universelle visuellespråket.